Llibret sobre Varietats antigues de tomàquets del Vallès

Aquest llibret vol donar a conèixer les varietats antigues de tomàquet que trobem al Vallès i que han estat recuperades per l’Associació Llavors Orientals, un grup d’hortolans vallesans amb vocació de recuperar la biodiversitat cultivada hortícola.

El procés de recuperació es va basar en una recerca informal per diverses finques agrícoles de la comarca i en el cultiu experimental d’aquestes varietats a l’hort de l’Espelt a Santa Eulàlia de Ronçana. Les varietats recuperades es van presentar i degustar durant la I i II Fira del Tomàquet del Vallès, el setembre de 2010 i 2011 respectivament, per prop de 1000 persones. Els participants als tastos han avalat la seva qualitat organolèptica i les característiques particulars de cada varietat en quant a gust, aroma, textura i persistència de gust.

L’objectiu d’aquest procés no era només la recuperació d’aquestes varietats, sinó el d’incorporar-les, progressivament, als cultius dels productors agrícoles de la zona, al mercat local i, evidentment, als plats de la població del Vallès Oriental. Per això, enguany es posa en marxa la I Mostra Gastronòmica de Tomàquets del Vallès, amb l’objectiu que esdevingui una activitat gastronòmica de referència a la nostra comarca i tota la província de Barcelona.

El procés de recuperació i promoció de les varietats antigues de tomàquets del Vallès s’ha portat a terme gràcies a la implicació de Josep Sabatés (Pep Salsetes), de Llavors Orientals i del Convívium Slow Food Vallès Oriental, amb la col·laboració del Consell Comarcal del Vallès Oriental, de l’Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana i del Gremi d’Hoteleria del Vallès Oriental i amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona mitjançant la Xarxa Productes de la Terra.

De manera especial, volem fer extensiu el nostre agraïment als pagesos de la zona quehan conservat aquestes llavors, ja que sense ells no hauria estat possible gaudir avui d’aquests tomàquets del Vallès.

Descarregueu el llibret aquí:

https://productesdelvalles.files.wordpress.com/2012/07/varietats-antigues-de-tomc3a0quets-20121.pdf

Més informació:

Consell Comarcal del Vallès Oriental

Àrea de Desenvolupament Local

Telèfon: 93 860 07 02

Correu: garridolc@vallesoriental.cat / nikopoulouk@vallesoriental.cat

Anuncis

One thought on “Llibret sobre Varietats antigues de tomàquets del Vallès

  1. Retroenllaç: Sopa freda de tomàquet. Viu l’estiu (IV)! | Entaulats, El Bloc de Carme Gasull

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s