El proper dissabte, 19 de gener, es celebra a Bigues i Riells la 2a Fira de l’Oli, una fira que té com a objectiu enfortir la tradició oleícola de la comarca i contribuir a una possible i ferma recuperació de la varietat vera i al seu reconeixement al territori.
Com ens diu el Pep Salsetes (Josep Sabatés), gastrònom i membre de l’Slow Food del Vallès Oriental:
“L’Estudi agrícola del Vallès de 1874 (modernament publicat pel Museu de Granollers) esmenta que les oliveres conreades a la nostra comarca eren principalment les olesanes, arbequines, verdals, valencianes, sevillanes, etc. i l’àmbit de conreu molt semblant a l’actual: bàsicament a Caldes de Montbui, Lliçà d’Amunt, Bigues, Riells, Santa Eulàlia, l’Ametlla, la Garriga, les Franqueses i Samalús.
A la segona meitat del s. XX el camp va patir diverses glaçades en anyades rigoroses, però, a pesar d’això, una bona part de les oliveres van resistir i sortosament se’n van replantar de noves.
Actualment les varietats més corrents a la nostra comarca són, majoritàriament, la Vera o del país, que algú també anomena “olesanes i tinentes”, i les majoritàries arreu de Catalunya, les arbequines i alguna plantació de blanqueta. Aquestes varietats les tenim compartides amb l’altre Vallès, el Bages, l’Anoia i el Maresme.
De trulls que històricament tenim notícia, 5 a Granollers, 5 a Caldes eren professionals entre altres situats en diverses masies, només en queda el record. Actualment el que centra l’activitat oliaire de la comarca és el de Can Sapera de Bigues, que darrerament s’ha modernitzat amb les noves instal·lacions al polígon Can Magre de Santa Eulàlia de Ronçana.”
Amb aquestes referències i volent donar a conèixer la realitat actual del cultiu de les oliveres a la comarca, s’ha editat un fulletó explicatiu dels productors, dels molins antics i actuals de la comarca i dels punts de venta d’oli de les oliveres del Vallès Oriental, que podeu descarregar a continuació:
Fulletó oliveres i oli al Vallès Oriental
La fira, que s’organitza per l’Ajuntament de Bigues i Riells, amb la col·laboració del Consell Comarcal del Vallès Oriental, l’ Slow food Vallès Oriental i la Cooperativa el Rusc de Caldes, inclou mostra i venda d’olis de la comarca i també de productes artesanals fets amb oli. També hi haurà activitats lúdiques i informatives com ara la molta d’olives per fer oli de raig i la degustació d’aquest, una xerrada tècnica sobre el cultiu ecològic de l’olivera realitzada pel tècnic Xavier Fontanet, un taller per aprendre a fer sabó amb oli i un esmorzar popular.
Organitza:
Amb el suport de: