Els Productes del Vallès Oriental

Treballem amb petites empreses agroalimentàries per millorar la seva gestió empresarial, la comercialització, el màrqueting i les associacions de productors

Recuperació de llavors antigues

Des de l’any 2010 el Consell comarcal del Vallès Oriental col·labora amb l’Associació de Llavors Orientals i dóna suport a processos de recuperació de varietats antigues d’horta que anteriorment es cultivaven al Vallès i que contribueixen a la biodiversitat cultivada de la nostra comarca.

L’any 2010 es van posar en marxa dos horts experimentals per a la recuperació de varietats antigues, al Centre de Recursos La Marineta de Parets del Vallès i a l’hort de l’Espelt de Santa Eulàlia de Ronçana respectivament. L’any 2011 aquesta feina es va continuar a l’hort de Santa Eulàlia de Ronçana on es van realitzar proves per a la recuperació de varietats antigues de tomàquets, enciams i mongetes,  entre d’altres.

L’objectiu d’aquesta línia de treball consisteix en la recuperació d’aquestes varietats locals i en la valoració del potencial comercial que poden tenir. Per les varietats que són interessants a nivell de cultiu, comercialització i característiques gustatives, s’engega un procés de promoció als pagesos de la zona per tal que les incorporin al seu cultiu i al públic consumidor per tal que les coneguin.

A més, durant l’estiu i la tardor del 2011 es va realitzar un estudi sobre les varietat locals de mongetes, que tenia com cas d’anàlisi la mongeta del carai. Com ens explica l’Associació Llavors Orientals:

“ el present estudi és el condensat de diversos anys de recerca a la comarca del Vallès Oriental amb l’objectiu d’identificar, catalogar i, en darrer terme, recuperar el cultiu de nombroses varietats locals de mongeta pròpies del Vallès i de les zones circumveïnes.  Durant anys, l’entitat Llavors Orientals, ha fet una recerca informal per diverses explotacions de la comarca que, durant l’any 2011, es va traduir en un treball de camp més intens i estructurat que va permetre sistematitzar bona part del germoplasma dels gèneres: Phaseolus sp. i Vignia ungiculata sp.. D’altra banda, del material recollit durant aquests més de 8 anys d’activitat, s’ha considerat que una de les mongetes amb més potencialitat i necessitat de recuperació era la del carai. Per tant, la segona part de l’estudi s’ha centrat en diverses proves de camps, tastos i recerca d’informació oral i escrita d’aquesta varietat. Finalment, l’estudi fa diverses propostes de com s’hauria d’articular la conservació d’aquestes lleguminoses i, en especial, de la mongeta del carai.” 

Estudi Mongetes locals i Mongeta del carai

Annex 3 Estudi

Els passos a seguir inclouen la presentació de la mongeta del carai als productors locals per tal d’incorporar aquests varietat als seus cultius i, una vegada es tingui la nova collita, es farà promoció i tastos al públic per que puguin conèixer aquesta varietat tan bé valorada fins ara.

Pel que fa a la recuperació d’altres varietats, es va organitzar una visita a la finca ecològica de La Verdolag, on es va explicar el cultiu dels tomàquets i dels enciams de varietats antigues i va tenir lloc un tast de quatre varietats recuperades amb restauradors de la comarca. Prop d’una vintena de restauradors va participar al tast i van conèixer de prop la feina de Llavors Orientals i dels pagesos implicats.

 

 

 

 

Una resposta a “Recuperació de llavors antigues

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.