Els Productes del Vallès Oriental

Treballem amb petites empreses agroalimentàries per millorar la seva gestió empresarial, la comercialització, el màrqueting i les associacions de productors

LA COMARCA DEL VALLÈS ORIENTAL

La comarca del Vallès Oriental consta de 43 municipis i es troba situada a 30 quilòmetres de Barcelona. La seva capital és Granollers, amb 60.658 habitants. És un territori que es caracteritza per la seva gran heterogeneïtat, ja que combina zones de gran implantació industrial i urbana amb zones amb un marcat caràcter rural.

Les característiques dels municipis que la componen també és molt diversa. Així, al Vallès Oriental hi ha municipis amb una població inferior als mil habitants i un bon gruix de municipis amb una població que ronda o supera ja els 15.000 habitants. Només hi ha dos municipis amb característiques de ciutat plenament metropolitanes, com són la capital i Mollet del Vallès que té ja 52.484 habitants. Tots aquests municipis tenen característiques socioeconòmiques diferents, tot i això, el conjunt de la comarca té una situació geogràfica privilegiada, que li permet disposar d’una immillorable xarxa de comunicacions així com d’una gran varietat d’atractius turístics.

En el conjunt de l’àmbit metropolità de Barcelona, el Vallès Oriental ocupa l’extrem nord-oriental de la Regió, en plena depressió prelitoral catalana. Donada la seva situació estratègica, la travessen importants línies de comunicació del país. Té 851,9 km2 de superfície, la qual cosa la situa com la comarca més extensa de l’àmbit metropolità, i la cinquena en població, amb 394.061 habitants l’any 2009..

El Vallès Oriental s’ha beneficiat del paper difusor de Barcelona i la saturació de la mateixa ciutat comtal. Aquests factors, juntament amb un desplaçament de la indústria a les comarques del seu entorn, han provocat que el Vallès Oriental experimenti un salt demogràfic brusc i una important transformació de la seva estructura productiva, caracteritzada per un pes reduït del sector primari, una forta industrialització i un procés de terciarització emergent.

La comarca compta amb nombrosos espais naturals molt ben conservats i amb una varietat de paisatges de gran bellesa. Prova d’això són el Parc Natural del Montseny, catalogat per la UNESCO com a Reserva de la Biosfera, i el Parc Natural del Montnegre i el Corredor, la zona dels cingles de Bertí, amb el seu característic perfil rocós i on es pot trobar el santuari de Sant Miquel del Fai, o el Parc Rural de Gallecs. També s’hi poden trobar totes les infraestructures i els serveis necessaris per gaudir d’una estada atractiva, amb activitat i descans.

El Vallès Oriental compta amb un important patrimoni històric i artístic. Els jaciments prehistòrics a la Roca del Vallès, Aiguafreda, Vallgorguina i Vilalba Sasserra, les restes ibèriques a Llinars del Vallès, Sant Esteve de Palautordera, Sant Feliu de Codines i Sant Fost de Campsentelles, i les restes romanes a la Garriga i Llinars del Vallès, en són bons exemples. El romànic també té una destacable representació amb vint esglésies a tot el territori. Però parlar del Vallès Oriental és parlar de modernisme, que compta amb importants punts de referència, com l’Illa Raspall de la Garriga i altres enclavaments a Caldes de Montbui, l’Ametlla del Vallès, Cardedeu, Granollers, Figaró-Montmany i Santa Maria de Palautordera, que demostren la importància que aquest moviment artístic va tenir a la comarca.

El Vallès Oriental també és una comarca amb una gran oferta comercial, que va des del comerç més tradicional dels pobles més petits a la gran oferta comercial de les grans ciutats com Granollers, Mollet del Vallès, la Garriga, Sant Celoni o Cardedeu. Per completar qualsevol visita, el Vallès Oriental disposa d’una àmplia oferta gastronòmica, amb nombrosos restaurants, fondes i hotels que tenen una rica i variada oferta culinària, alguns dels quals són reconeguts en diverses guies turístiques de prestigi.

Una comarca, per tant, amb multitud de possibilitats, dinàmica, plena de vida i d’activitats de tota mena. Una comarca per gaudir-ne.

Més informació:

http://www.vallesoriental.cat

http://www.turismevalles.com/

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.